Startsida   Aktuellt   Bilder  Resultat    REGLER    Historik
 

Järngängets Regler efter senaste revideringen på årsmötet 2014-03-06
(samt en liten ändring beslutad vid slutspelet på Bjäre).

Järngänget består av högst 16 medlemmar, indelade i två lag. Nuvarande lagindelning bestämdes på årsmötet 2013-03-07 och skall bestå tills något lag vunnit 3 år på rad. Lagledare utses årligen efter omröstning inom respektive lag.
Huvudtävlingen går i 6 ronders poängbogey och gäller ett vandringspris (tills vidare försvunnet) till laget samt högtidligt och lite fjäskigt framburen gin&tonic till vardera det vinnande lagets spelare som fördrink vid middagen.
Segrare i denna huvudtävling blir det lag, som under de sex ronderna samlar flest placeringspoäng enligt följande metodik:
Segraren får 17 poäng, tvåan får 15, trean får 14, fyran får 13 osv osv. Frånvarande spelare skall tilldelas en neutral placering. Om en spelare är frånvarande blir placeringen 9:a. Om två är frånvarande blir placeringarna delning av 8:a och 9:a. Etc etc.
Tillägg 2014-05-24: Med 14 medlemmar blir det 15, 13, 12 etc. samt i övrigt analog justering.
Varje spelare väljer fritt från vilken tee han vill spela och får naturligtvis hcp-slag därefter.

Årsmöte hålles första torsdagen i mars, varvid speldagar, banor och värdar utses. Dessutom fastställes årsavgiften, som skall användas till greenfees, priser och slutspelsarrangemang.
Normalprogram för speldagarna (alltid fredagar) är: Samling kl 11:15. Gemensam lunch kl 11:30. Första start kl 12:30. Prisutdelning efter avslutad tävling.

Individuella rondpriser utdelas för varje deltävling med 300 kr till ettan, 200 kr till tvåan och 100 kr till trean.
I programmet för slutspelsdagarna, som inkluderar årets sista rond, skall även ingå individuellt KM, som spelas som 36 håls poängbogey. Vandringspris plus buckla att behållas. Samtidigt med KM spelas dagstävlingar med rondpriser 300, 200 respektive 100 kr.

En individuell tävling, som också spelas under de 6 ronderna, får som segrare den spelare, som samlat flest placeringspoäng, varvid dock inte räknas de poäng som frånvarande erhåller i lagtävlingen. Segraren inkasserar som pris 500 kr. Om två eller flera spelare har fått lika många poäng vinner den som har haft flest förstaplatser under året. Om detta inte räcker för att särskilja räknar man antalet andraplatser osv osv.

Under dessa sex ronder bötar man till klubbkassan 20 kr om man med utslaget ej passerar närmast framförvarande tee. Likaså om man treputtar på green. Som treputt räknas också om man puttat två (eller flera) gånger för att få poäng och sedan tar upp bollen. Birdie honoreras däremot med 20 kr.

Järngängets Lokala Regler.

Utgångspunkt är att vi spelar enligt slagspelsreglerna och att vi inte kompromissar om dessa annat än vid följande speciella praktiska undantag:

  1. Alla bollar på green betraktas som markerade.
  2. Vi får, då det kan spara tid, alltid spela provisorisk boll.

 Vi har alla olika nivå på våra regelkunskaper, men gemensamt är att ingen på något sätt kan betraktas som regelexpert. Detta medför att vi inte alltid observerar att regelbrott begås och det får vi stå ut med. Men vad vi inte skall acceptera är att observerade regelbrott lämnas utan åtgärd. Alla måste, med utgångspunkt från sina kunskaper, hjälpa till med regeltolkning. Ingen får säga att man inte bryr sig.

Och, nästan allra viktigast, ingen får bli sur då någon tar upp en regelfråga. Om man har olika tolkningar i bollen – spela alternativ boll och ta upp frågan i klubbhuset. Dagens värd är också tävlingsledare.